#Ferran Adrià


Hogyan kerül a konyhaművészet a Dalí Múzeumba?
 

Hogyan kerül a konyhaművészet a Dalí Múzeumba?

A világhírű séf nem fest, de a kulinária Salvador Dalijaként emlegetik. A különc festőből nem lett sztárséf, de írt szakácskönyvet és képeinek egyik visszatérő motívuma a tükörtojás. A párhuzamra reflektálva a minap kiállítást és gasztronómiai rendezvénysort nyitottak.

Tóth Sándor Tóth Sándor

Konyhamesék a világ legjobb séfjétől
 

Konyhamesék a világ legjobb séfjétől

A katalán sztárszakács Ferran Adrià és a The Walt Disney Company közös projektjének első szellemi műve egy gyerekeknek szóló receptkönyv, küszöbön lévő megjelenését nagy érdeklődés előzi meg Spanyolországban.

T.S. T.S.

Ferran Adrià - a legenda visszatért
 

Ferran Adrià - a legenda visszatért

Valóságos luxus gasztronómiai rituálé zajlott le a közelmúltban Barcelonában. Négy év szünet után először főzött újra a katalán nagymester, Ferran Adria és az El Bulli csapata a Dom Pérignon 2005-ös évjáratának bemutatása alkalmából.

F.B. F.B.

Gasztromanga: képregény zabálók orgiája
 

Gasztromanga: képregény zabálók orgiája

Az élőlények feltrancsírozása most tilos volt, leszámítva a szusiszeletelést. Két világhírű séf és más főzőzsenik randevúja a vágóasztalnál, azaz: ínycsiklandó Manga Szalon Barcelonában.

Tóth Sándor Tóth Sándor

Háromfogásos családi ebéd fél óra alatt Ferran Adriától
 

Háromfogásos családi ebéd fél óra alatt Ferran Adriától

Háromfogásos házias menü, ami bő félóra alatt elkészül, mindössze négy euróból. Egyszerű, praktikus, tradicionális ételek. Ki gondolná, hogy a recepteket éppen a világhírű katalán mesterséf, napjaink konyhaművészetének egyik legnagyobb újítója adta közre.

Tóth Sándor Tóth Sándor



A Felkelő Nap séfje
 

A Felkelő Nap séfje

Az unokaöccse már azt hiszi, hogy a sushi spanyol étel. S hogy ki az a nagybácsi, aki megtévesztette? Nem más, mint a világszerte ismert séf, a katalán származására oly büszke Ferran Adriá, akit a napokban tüntetett ki Akihito japán császár a Felkelő Nap érdemrenddel.

T.S. T.S.

Itt a világ legjobb étterme - és megint spanyol
 

Itt a világ legjobb étterme - és megint spanyol

A Roca-testvérek, mint egy népmese három fívére, együtt nyerték el a brit Restaurant magazin kitüntetését. A cukrász, séf és sommelier hármas a katalán-spanyol El Celler de Can Roca éttermet vitték világsikerre.

Tóth Sándor Tóth Sándor



Több tízezer forint egy szelet húsért: az ember, aki szembemegy a válsággal
 

Több tízezer forint egy szelet húsért: az ember, aki szembemegy a válsággal

A világ legjobb sonkája is kapható a budai bevásárlóközpontban nemrég megnyílt húsboltban, ahol kisebb vagyont is el lehet költeni például prémium steakekre. Kíváncsiak lettünk, ki az, aki a válság szelével szembe megy, hogyan s miért csinálja. A fő kérdésre a választ, hogy van-e, s mekkora kereslet a világszínvonalú árakon mért világszínvonalú termékekre, majd a vásárlók adják meg. Interjú Konrády Zoltánnal.

I. N. I. N.

Egy film, amelyért csatornák versengenek
 

Egy film, amelyért csatornák versengenek

Egy Spanyolországban most debütált gasztronómiai témájú film is igazolja, milyen szoros kapcsolat van a kortárs művészetek és a konyhaművészet között. A film főszereplője az első olyan séf, aki meghívást kapott egy különlegesnek számító nemzetközi kiállításra.

T. S. T. S.

Szakácskönyv 55 ezer euróért
 

Szakácskönyv 55 ezer euróért

A július végére meghirdetett záróra közeledtével sem csökken az érdeklődés az El Bulli iránt. Újabb s újabb hírek látnak napvilágot a világ egyik legjobb étterméről és mesterséf-tulajdonosáról. Most éppen a katalán szakács egy kézírásos könyve, illetve az El Bulliban vendégeskedő világsztár pár került reflektorfénybe.

Tóth Sándor Tóth Sándor

Halál a konyhában
 

Halál a konyhában

A múlt héten, életének 54. évében váratlanul elhunyt Santi Santamaria, Katalónia egyik leghíresebb szakácsa. Soha nem tanult semmilyen hivatalos szakácsképzőben, mégis ő volt a régió első három Michelin-csillagos séfje.

Krisztina O'Brien Krisztina O'Brien

El Bulli: alapítvány lesz az étteremből
 

El Bulli: alapítvány lesz az étteremből

Miközben Lyonban a 2011-es Bocuse d’Or versenyen az észak-európai konyhát ünnepelik, délen az év első nagy gasztronómiai eseményén, a Madrid Fusión-on a szakácskirály, Ferran Adrià bejelentette, utoljára vesz részt séfként szakmai fórumon.

Tóth Sándor Tóth Sándor

Lejár a sztárszakácsok kora?
 

Lejár a sztárszakácsok kora?

Úgy tűnik, a világ legjobb éttermei és szakácsai egy új, sokkal szerényebb attitűdöt vesznek fel. René Redzeppi, Bo Bech, Massimo Bottura és több, más Michelin-csillagos séf egyöntetűen vallja, a hangsúly azon van, amit a tányérra tesznek, és nem azon, aki azt a tányérra teszi.

Krisztina O'Brien Krisztina O'Brien

Milyen lesz a világ legjobb étterme?
 

Milyen lesz a világ legjobb étterme?

Körvonalazódnak a tervek, miként születik újjá a legendás katalán étterem, az El Bulli. A hírek szerint Ferran Adriá futurisztikus gasztropalotát álmodik a Roses-i öbölbe.

Tóth Sándor Tóth Sándor

Az egészség konyhája Spanyolországból
 

Az egészség konyhája Spanyolországból

Újabb világhírű prókátora akadt az egészséges étkezésnek. Ferran Adriá, aki nem mellesleg 14 kilót fogyott egy orvos segítségével, egészen új oldaláról mutatkozott be a minap.

Tóth Sándor Tóth Sándor